مشاور مدیریت

مشاور مدیریت _ امروزه در کسب و کار واژه ای به نام “مشاور مدیریت” معنا و مفهومی تازه پیدا کرده است و می توان گفت که نقش آن در دنیای رقابت فعلی که با سرعت بسیار رو به جلو در حرکت است، پررنگ تر شده است.
مشاور مدیریت اکنون به عنوان حرفه ای مستقل گسترش یافته است. به واقع تلاش های دانشمندانی چون تیلور، گیلبرت، گانت و امرسون در بسط و توسعه مدیریت به عنوان یک علم، منجر به پیدایش و گسترش مشاوره مدیریت شد. امروزه تقریباً تمام سازمان ها و شرکت های خصوصی و بین المللی به دنبال استفاده و بهره گیری از خدمات شرکت های مشاوره ای هستند. این اهمیت باعث شده تا کتاب ها و نشریه های مختلفی در مورد مفاهیم مربوط به مشاوره مدیریت انتشار یابد. (مدیران چگونه تحسین کنند؟)

در این مقاله می خواهیم به تعریف های نوین از مشاوره مدیریت و نقش های مشاور مدیر بپردازیم.

مشاوره مدیریت:

مشاوره مدیریت یک نوع خدمت است. خدمتی از جنس راهنمایی که به مشتریان کمک می کند تا مسایل مدیریتی و فرصت های خود را شناسایی و تحلیل کنند. مشاور مدیریت با توجه به شرایط مشتریان، راه حل هایی را توصیه و یا فعالیت هایی را پیشنهاد می کند و پس از تایید کارفرما، در پیاده سازی و اجرایی کردن آن ها نیز همراهی دارد.(چگونه مدیر خوبی باشیم؟)

مشاور مدیر موفق، فردی است که منابع و تجربه هایی را برای شرکت به همراه می آورد که تیم مدیریت آن شرکت، آن ها را در اختیار ندارد.

به طور خلاصه می توانیم بگوییم که مشاوره مدیریت:

– ارائه روش های کاربردی در کسب و کار به شرکت ها توسط فردی متخصص است.

– خدمتی است که به ارائه توصیه هایی به کارآفرینان و مدیران کسب و کار می پردازد.

– کمک به شرکت ها برای تحلیل و توسعه سودمندی استراتژی های کسب و کار است.

– شغلی است که به رهبران شرکت ها، دولت ها، سازمان ها و مراکز غیرانتفاعی، خدمات مشاوره ای و سرمایه گذاری در حوزه کسب و کار ارائه می دهد.

برخی از صاحب نظران مشاوره مدیریت را اینگونه تعریف کرده اند:

وقتی کسی از شما نشانی مکانی را می پرسد و شما به او می گویید که دو خیابان بالاتر باید برود، یک خدمت مشاوره ای ارائه کرده اید. همچنین وقتی شما کنترل مستقیم بر افراد ندارید و با این وجود از آن ها می خواهید که به توصیه های شما عمل کنند، با یک مسأله دشوار مشاوره ای مواجه شده اید. (سطوح تصمیم گیری در مدیریت)

از جمع بندی تعاریف گفته شده نتیجه می گیریم که مشاوره مدیریت، کمک به شرکت ها برای ارتقای عملکرد، از راه تجزیه و تحلیل وضعیت و مشکلات موجود و طراحی برنامه ها و استراتژی های سودآور است. مشاوره ها در قالب بهبود یا انتقال از یک وضعیت به وضعیت دیگر از راه شناسایی و تشریح تجربه های موفق شرکت ها، تکنیک های تحلیلی، مدیریت تغییر، بهبود مهارت ها، پیاده سازی تکنولوژی، تدوین استراتژی انجام می شود.

مشاور مدیریت معمولاً از روش ها و چارچوب های خاصی برای شناسایی مشکلات یا ارائه راه حل های کارا و اثربخش برای انجام فعالیت های کسب و کار استفاده می کند.

خدمات اصلی که بایستی توسط مشاور مدیر ارائه شود، شامل موارد زیر است:

1. طراحی و انجام مطالعات ویژه، ارائه رهنمود، طراحی و برنامه ریزی و همکاری حرفه ای برای پیاده سازی تصمیم های تایید شده؛

2. بازنگری و پیشنهاد بهبود، خط مشی ها، مراحل، سیستم ها، روش ها و ارتباطات سازمانی؛

3. معرفی ایده ها، مفاهیم و روش های جدید مدیریتی؛

یک پیشنهاد دوستانه: اگر هنوز در دوره رایگان 7 اصل مهم در مدیریت مطلوب کسب و کار شرکت نکرده اید اینجا کلیک نمایید.

مشاور مدیر با مدیر چه تفاوتی دارد؟

شاید تا بدین جا این سوال برای شما پیش آمده باشد که مشاور مدیر چه فرقی با مدیر دارد؟! مدیر و مشاور وی، هرکدام نقشی متفاوت از یکدیگر دارند و تاثیرات متفاوتی هم در سازمان به جای می گذارند. مشاور مدیر بنا بر موقعیتی که در سازمان یا شرکت دارد، می تواند بر فرد، گروه یا یک سازمان تاثیرگذار باشد، ولی قدرت مستقیم برای ایجاد تغییر یا اجرای برنامه ها را ندارد. مدیر، فردی است که مسئولیت مستقیم برای اجرای امور و تصمیم ها را دارد. مشاور مدیر در سازمان، فعالیت های برنامه ریزی، ارائه توصیه های لازم، حمایت و پیشنهاد در امور مربوط به نیروی انسانی، مدیریت مالی، بازرسی، تحلیل سیستم، تحقیقات بازار، طراحی محصول، برنامه ریزی بلند مدت، اثربخشی سازمانی، امنیت توسعه منابع انسانی را انجام می دهد.

نکته بسیار مهم دیگر در تفاوت مشاور مدیر با مدیر در این است که با توجه به اینکه مشاور مدیریت از اعضای سازمان نیست، تصویر روشنی از مشکل ارائه می دهد، ایده های جدید و پیشنهاد های بدون جهت گیری دارد. به عبارت دیگر، دیدگاه مستقل مشاور، به سازمان کمک می کند تا بدون نگرانی از جهت گیری های احتمالی ذی نفعان سازمان، به دنبال طرح مسأله و یافتن راه حل آن باشد.

مشاور مدیریت توانمندی های ویژه ای دارد. وی دارای دانش، مهارت و تخصص در حوزه ای تخصصی است. پیدا کردن افرادی در یک سازمان، که در تمام زمینه ها متخصص باشند، اگر غیرممکن نباشد، بسیار دشوار است.

از امتیازات دیگری که می توان برشمرد این است که مشاور مدیریت در هر زمان که شرکت تمایل داشته باشد، خدمات حرفه ای خود را ارائه می دهد. به کار گیری مشاور مدیریت در مقایسه با گزینش مدیران و کارمندان جدید، هزینه های کمتری (به ویژه در درازمدت) به سازمان تحمیل می کند.

نقش های یک مشاور مدیر:

– مشاور به عنوان راهنمای حرفه ای درازمدت؛

– مشاور به عنوان عامل تغییر؛ مشاور مدیریت کاتالیزور تغییرات است. وی همزمان با حل مشکل، راه های اجرای آن را نیز پیدا می کند. این راه حل ها اغلب نیازمند تغییراتی در ساختار سازمانی، فرآیندها یا مسئولیت های شغلی است. ناگفته نماند که رهنمودهای مشاور مدیریت زمانی ارزشمند است که تغییرات مورد نظر از سوی کارمندان و مدیران سازمان، درک و تایید شود.

– مشاور به عنوان متخصص حرفه ای در یک زمینه خاص؛

– مشاور برای تعریف مشکلات و مسائل؛ گاهی اوقات کارکندان و سازمان ها آن قدر به مشکل نزدیک هستند و در آن گره خورده اند که نمی توانند آن را تشخیص دهند. این جاست که مشاور به یاری سازمان آمده و از راه همراهی با افراد، آنها را در شناسایی مشکل کمک می کند.

– مشاور به عنوان معلم برای آموزش مهارت های مختلف به مدیران و کارمندان آنها؛

– مشاور برای اجرای تصمیمات دردسرساز مدیران؛ به واقع هیچ یک از مدیران داخلی یا کارمندان، تمایل ندارند مسئولیت اخراج یا ارزیابی های دشوار را برعهده بگیرند و ترجیح می دهند یک فرد بیرونی که به عنوان مشاور مدیریت به پیشنهاد های وی جنبه رسمی می دهد، این مسئولیت را برعهده بگیرد.

– مشاور برای روح و زندگی جدید بخشیدن به سازمان یا حتی ایجاد یک کسب و کار یا شاخه های جدید کسب و کار در سازمان به ایفای نقش می پردازد.

دیدگاه شما